Verkostokoordinaattorista puheenjohtajaksi – 10 vuotta KLIAS aktiivina!

Verkostokoordinaattorista puheenjohtajaksi – 10 vuotta KLIAS aktiivina 



Turku, Tampere, Jyväskylä, Mikkeli, Barcelona, Rotterdam, Helsinki, Oulu, Lappeenranta. Useita merkityksellisiä paikkoja 10 vuoden ajalta sekä minulle, että KLIAS ry:lle. 


Kliiniset Asiantuntijat YAMK – KLIAS ry:n tarina alkoi Tampereelta vuonna 2012 ja verkosto perustettiin Turussa myöhemmin samana vuonna. En itse päässyt paikalle Turkuun, mutta myöhemmin sateisena syysiltana Jyväskylässä järjestettiin seuraava verkoston tapaaminen ja sinne lähdin mukaan. Kaukaisimmat verkostoitujat olivat tulleet Oulusta ja Turusta saakka paikalle. Jo silloin tarve verkostoitumiselle ja yhteisen asian edistämiselle oli selvästi nähtävissä. Tapaamisen pohjalta seuraaville Sairaanhoitajapäiville järjestettiin kollegakahvila kliininen asiantuntijuus – teemalla. 

Vuonna 2013 valmistunut YAMK – opinnäytetyö Kliiniset asiantuntijat – verkoston tavoitteet ja tarpeet loi pohjan verkoston toiminnalle ja sen kehittämiselle. Saman vuoden marraskuussa valmistuin Mikkelin Ammattikorkeakoulusta (nyk. XAMK) Sairaanhoitaja (YAMK)ksi kliinisen asiantuntijan koulutusohjelmasta. YAMK - opinnäytetyöni oli tehty omaan työyksikkööni. Olin intoa ja uutta osaamista täynnä ja yritin parhaani mukaan työnantajalleni sanoittaa osaamistani. Lisävastuuta tulikin, mutta ymmärrystä osaamiselleni ei juurikaan. Verkoston jäsenten kanssa asiaa pohtiessani huomasin, että meitä on muitakin samassa tilanteessa. Olimme suorittaneet ylemmän korkeakoulututkinnon, mutta kukaan ei tuntunut tietävän mihin sen tuomaa osaamista voisi hyödyntää. Valmistumiseni aikaan verkoston senhetkinen vetäjä oli siirtymässä muihin tehtäviin. Tein päätöksen, jota en ole katunut: ilmoittauduin vapaaehtoiseksi verkostokoordinaattorin tehtävään.

Vuonna 2014 Helsingissä järjestettiin kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n alaisen NP/APN Networkin konferenssi. Se todella avasi silmäni kliinisen asiantuntijuuden (eng. Advanced Practice Nursing, APN) maailmaan. Sen jälkeen minulle oli selvää, että haluan tehdä töitä APN työnkuvien ja urapolkujen edistämiseksi Suomessa. 

Verkoston toiminta jatkoi kehittymistään ja vuonna 2015 järjestimme yhdessä Jyväskylän Ammattikorkeakoulun (JAMK) kanssa ensimmäisen valtakunnallisen koulutuspäivän YAMK – kliinisille asiantuntijoille. Paikalle saapui lähes 50 osallistujaa eri puolilta Suomea. Seuraavana vuonna kokoonnuimme samassa hengessä Turun Ammattikorkeakoululle ja kokosimme myös verkoston aktiiveista valtakunnallisen ydinryhmän kehittämään toimintaa. Samana vuonna ehdimme tehdä myös posterin verkoston toiminnasta ja esitellä sen ICN:n konferenssissa Barcelonassa. Jo tällöin kävimme keskustelua verkoston toiminnasta ja sen kehittämisestä varteenotettavaksi kansalliseksi toimijaksi yhdistyskentällä. Vuonna 2016 Sairaanhoitajaliiton alaisen APN työryhmän julkaisema raportti toi konkreettisen työkalun APN – työnkuviin Suomessa. 

Vuonna 2017 vuorossa oli Oulu. Seminaaripäivään oli ladattu paljon odotuksia. Pitkin vuotta oli tullut vahvaa viestiä verkoston jäseniltä, että verkosto oli kehittynyt tiensä päähän ja olisi aika ottaa seuraava askel rekisteröityneeksi yhdistykseksi. Jäsenistö äänesti verkostokokouksessa yksimielisesti yhdistyksen perustamisen puolesta. 22.03.2018 Kliiniset Asiantuntijat YAMK – KLIAS ry näki päivänvalon ja minä aloitin väliaikaisena puheenjohtajana. Kuukautta myöhemmin pidetyssä ensimmäisessä vuosikokouksessa minut valittiin virallisesti KLIAS ry:n puheenjohtajaksi. Olin tässä vaiheessa jo mukana ICN:n NP/APN Networkin toiminnassa mukana ja olimme esittelemässä yhdistyksen kehittämistä konferenssissa Rotterdamissa. 2018 valittiin ensimmäinen Vuoden kliininen asiantuntija.



Ensimmäiset vuodet uuden hallituksen kanssa menivät uuden yhdistyksen tavoitteen ja tarkoituksen sekä toimintatapojen luomiseen. Tiivistimme myös yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Työskentely aktiivisten jäsenten kanssa oli antoisaa, joskin raskasta monella tapaa. Tämä tuli meille kaikille hieman yllätyksenä, vaikka ymmärrettävästi uuden yhdistystoiminnan käynnistäminen vaati aikaa ja resursseja meiltä kaikilta. Sinnikkäällä työllä ja yhteen hiileen puhaltamalla selvisimme tästä.   

Vuosi 2020 ja koronapandemia pakottivat KLIAS ry:n kaikkien yhdistyksien lailla suunnittelemaan toimintansa kokonaan uudelleen. Minut valittiin puheenjohtajaksi toiselle kaudelle ja aloitimme juuri valitun hallituksen kanssa suunnittelutyön, joka johti toiminnan tehostamiseen ja kirkastamiseen. Kehitimme yhdistyksen verkkosivuja ja viestintää ja aloimme tarjota jäsenille toimintaa enemmän verkossa. Pandemiatilanteen hieman hellitettyä vuonna 2021 saimme järjestettyä onnistuneen seminaaripäivän paikan päällä Mikkelissä, ja yhdistyksen toiminta sai jälleen uutta pontta. Samana vuonna minut kutsuttiin mukaan Suomen Sairaanhoitajien 2. valtakunnalliseen APN työryhmään. 

Vuosi 2022 on verkoston juhlavuosi. 10 vuoden aikana KLIAS YAMK – verkosto muuttunut vapaamuotoisesta verkostosta varteenotettavaksi toimijaksi sosiaali- ja terveysalan yhdistyskentällä. Henkilökohtaisesti kuluneet kymmenen vuotta ovat olleet monella tapaa merkityksellisiä. Olen päässyt kehittämään kliiniseen asiantuntijuuteen liittyviä osa-alueita koulutuksesta urapolkuihin, olen luonut vahvat verkostot sekä kansallisesti, että kansainvälisesti ja työllistynyt erilaisiin asiantuntijatehtäviin, joista tärkeimpänä nykyiseen työhöni terveysalan lehtoriksi LAB Ammattikorkeakouluun, Lappeenrantaan. Lisäksi olen saanut tutustua huikeisiin asiantuntijoihin, rautaisiin ammattilaisiin ja luonut myös pitkäaikaisia ystävyyksiä. 

Tänä keväänä Lappeenrannassa päättyi taipaleeni yhdistyksen puheenjohtajana. Olen kiitollinen ja onnellinen tästä yhteisestä taipaleesta. Tässä vaiheessa tuntui hyvältä ja oikealta väistyä sivuun rivijäseneksi. Haluan muistuttaa kaikkia, että tunnistakaa ja tunnustakaa oma osaamisenne ja olkaa siitä ylpeitä. Jos te ette sitä tee, ei sitä tee kukaan muukaan. 

Kiitos kaikille näistä kuluneista vuosista, yhteistyömme jatkuu tulevaisuudessakin eri tavoin! Myötätuulta uudelle yhdistykselle ja sen puheenjohtajalle, nähdään livenä ja linjoilla!

- Kerran KLIAS – aina KLIAS.- 




P.s Verkostoidutaan myös LinkedInissä: https://www.linkedin.com/in/sini-h%C3%A4m%C3%A4l%C3%A4inen-26b55112a/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveysaseman sairaanhoitajasta projektipäälliköksi, Suvi Björqvist

Vuoden 2022 kliininen asiantuntija, Heli Karhinen

Tohtoriksi YAMK koulutuksen jälkeen