Terveysaseman sairaanhoitajasta projektipäälliköksi, Suvi Björqvist

Urapolkuni terveysaseman sairaanhoitajasta projektipäälliköksi


Tänä kesänä tulee 20 vuotta siitä, kun valmistuin sairaanhoitajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Tätä vuotta voikin kutsua urapolkuni juhlavuodeksi.

Kulunutta 20 vuotta muistellessa voi todeta, että huikea on ollut matka sieltä nuoresta epävarmasta sairaanhoitajaopiskelijasta oman paikkansa työelämässä löytäneeksi projektipäälliköksi ja riippuvuusasiantuntijaksi.
 

Sairaanhoitajana Jyväskylän terveysasemilla

Olin jo opiskeluaikoina töissä Huhtasuon terveysasemalla ja valmistuttuani sairaanhoitajaksi sille tielle jäin. Huhtasuolla ehdin 10 vuoden aikana hoitaa tarkkailupotilaita, avustaa lääkäreitä toimenpiteissä, tehdä hoidontarpeen arviointia puhelimessa ja palvelupisteellä sekä sijaistaa väestövastuusairaanhoitajia vastaanotoilla. Noina vuosina opiskelin Laajavastuinen hoitotyö perusterveydenhuollossa -ammatilliset erikoistumisopinnot. Tavoitteenani oli saada oma väestö ja siirtyä kokonaan pitämään sairaanhoitajan vastaanottoa.

Tavoitteeni toteutui, kun sain Kyllön terveysasemalta sairaanhoitajan paikan. Kyllössä sain oman väestön ja oman sairaanhoitajahuoneen. Se tuntui upealta. Noihin aikoihin suoritin myös sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyden ja sain luvat määrätä joitakin lääkkeitä, kuten nielutulehdukseen ja virtsatietulehdukseen.

Kaiken kaikkiaan ehdin tehdä sairaanhoitajan työtä Jyväskylän terveysasemilla 13 vuotta. Koen saaneeni terveysasematyöstä vahvan pohjan uralleni ja ammatilliselle kasvulleni.

Sairaanhoitaja YAMK, kliininen asiantuntija (mielenterveys ja päihdetyö)

Yksi virstanpylväs urallani on ollut sairaanhoitaja YAMK -tutkinnon suorittaminen Kliinisen asiantuntijan koulutusohjelmassa, suuntaavina mielenterveys ja päihdetyö. Opiskelin YAMK-opintoja terveysasematyön ohella Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Valmistuin vuonna 2013.

YAMK-opiskelut löysin alun perin puhtaasti sattumalta. Työskennellessäni terveysasemalla minua oli alkanut enenevässä määrin kiinnostamaan päihdepuoli ja aloin etsiä Jyväskylän alueelta päihdehoitotyön koulutusta, päätyen löytämään YAMK-opiskelut.

Valmistumisen aikoihin alkoi valjeta, että haluan jossain vaiheessa uraani siirtyä kokonaan päihde- ja riippuvuustyöhön. En vain tiennyt, että miten se voisi tapahtua. Olin koko siihen asti kestäneen urani työskennellyt terveysaseman sairaanhoitajana.

Asiantuntijaksi ja projektipäälliköksi järjestökentälle

Kuin vastauksena toiveisiini, sain vuonna 2016 työtarjouksen järjestöpuolelta Ruoka ja riippuvuus -projektista. Tarjouksen taustalla olivat muun muassa vapaa-ajalla tekemäni blogit, joissa kirjoitin syömisen haasteista ja tasapainoiseen syömiseen pyrkimisestä. Olin myös edeltävästi haastatellut blogiini silloisia Ruoka ja riippuvuus -projektin työntekijöitä.

Vaihdoin vakituisen sairaanhoitajan työni terveysasemalla hanketyöhön, ja siirryin tekemään projektikouluttajan tehtäviä. Valtakunnallisessa hankkeessa kiersin ympäri Suomea kouluttamassa sote-alan ammattilaisia ruokaan ja syömiseen kohdistuvasta riippuvuudesta. Hiljalleen työni laajeni kouluttamisen lisäksi ryhmien ohjaamiseen hallitsemattomasta syömisestä kärsiville.

Vuosien kuluessa Ruoka ja riippuvuus-hanke muuttui Ähky-hankkeeksi, tittelini projektiasiantuntijaksi ja työ etäpainotteiseksi. Kouluttaminen ja ryhmien ohjaaminen siirtyivät pääasiassa verkkoon.

Järjestöpuolella olen ollut aktiivisesti mukana kehittämistyössä ja vuonna 2022 suoritin Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon, suuntaavana päihdehoitotyö. Myös erilaisia lisäopintoja olen opiskellut päihde- ja riippuvuustyöhön liittyen, kuten Addiktiot, yksilö ja yhteiskunta, Tampereen yliopistossa.

Vuoden 2022 alussa toin esille mielessäni muhineen idean hankkeesta, jossa tarjottaisiin apua sote-alan ammattilaisille, joilla itsellään on päihteiden haitallista käyttöä. Se perustui omakohtaisiin nuoruuden kokemuksiini. Toiminnanjohtajamme vei idean Toimiva ry:n hallitukseen, jonka seurauksena lähdimme hakemaan rahoitusta STEA:lta. Rahoitus myönnettiin ja Versot-hanke käynnistyi alkuvuodesta 2023. Hankkeessa järjestämme ryhmiä sote-ammattilaisille, joilla itsellään tai joiden läheisellä on päihteiden haitallista käyttöä. Toimin hankkeessa projektipäällikkönä.

Vuoden päihdesairaanhoitaja 2024

Tänä vuonna sain vastaanottaa Päihdelääketieteenpäivillä upean Vuoden päihdesairaanhoitaja 2024 tunnustuksen. Perusteluissa kuvattiin muun muassa, että tuon aktiivisesti esille terveydenhuollon alan päihdeongelmiin liittyviä teemoja, ohjaan vertaistukiryhmiä, jotka tarjoavat tukea sote-alalla työskenteleville, joilla itsellään tai joiden läheisellä on haitallista päihteiden käyttöä, ja olen aktiivinen toimija sosiaalisessa mediassa.

Pohdintaa

Tähän mennessä 20 vuotta kestänyttä urapolkuani ovat siivittäneet sisukkuus ja intohimo tekemiäni asioita kohtaan, mutta myös johdatuksella on ollut oma osansa. Joku kutsuu sitä sattumaksi, joku kohtaloksi, joku korkeamman ohjaukseksi. Koen, että oman innostukseni lisäksi moni asia on johdattanut minua kohti unelmatyötäni, jota tänä päivänä saan tehdä.

Haluan kiittää kaikkia urapolulleni mahtuneita upeita opiskelu- ja työkavereita, kollegoita, opettajia, esihenkilöitä ja työverkostojani. Ja tietenkin perhettäni ja lähipiiriäni, jotka ovat kannustaneet kulkemaan kohti omia unelmiani ja olemaan rohkeasti sitä mitä olen.

Toimiva ry:n ihanilta työkavereiltani sain Vuoden päihdesairaanhoitaja tunnustukseen liittyvän onnittelukimpun yhteydessä upean ajatelman: "Yritä sitkeästi tehdä sitä mitä todella haluat. En usko, että rakkaus ja inspiraatio voivat viedä sinua harhaan." -Ella Fitzgerald-


Suvi Björkqvist
Sairaanhoitaja YAMK
Projektipäällikkö, Versot-hanke, Toimiva ry
Riippuvuusasiantuntija, Ähky-toiminta, Toimiva ry
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuoden 2022 kliininen asiantuntija, Heli Karhinen

Tohtoriksi YAMK koulutuksen jälkeen