Monien vaiheiden kautta unelmatyöhön


Vuoden 2023 Kliinisen asiantuntijan Jenni Nurmen urapolku on sisältänyt monia vaiheita.


Matka sairaanhoitajaksi alkoi

Valmistuttuani lukiosta keväällä 2005, oli jo selvää, että hoitotyö olisi oma alani.  Hain tuolloin yhteishaussa opiskelemaan kätilöksi ja sairaanhoitajaksi, mutta ensimmäisellä hakukerralla ei onnistanut. Päätyin vuodeksi Vihdin pitkäaikaisosastolle hoitoapulaiseksi TE-toimiston kautta. Näin sain vielä lisää ymmärrystä alasta sekä varmuutta, että kyseessä olisi oma alani.


2006 yhteishaussa hain opiskelemaan sairaanhoitajaksi ja terveydenhoitajaksi. Terveydenhoitaja-opinnot jäivät pisteestä kiinni ja lopulta ovi aukesi Stadiaan eli nykyiseen Metropolia ammattikorkeakouluun sairaanhoitaja opintoihin. 


Opinnoissani suuntauduin lasten ja nuorten hoitotyöhön ja erityisesti painotuksena neonataalihoitotyö. Kuitenkin opintojen aikana kiinnostus seksologiaan jäi ja kasvoi. Alkuun suoritin Metropoliassa täydennyskoulutuksena nuorten seksuaaliterveyden edistämisen- kurssin 2010-2011. 


Työura alkaa

2011 työskentelin puolen vuoden ajan naistentautien poliklinikalla, mutta työpaikan vaihto tuli kyseeseen pitkän työmatkan ja muuton vuoksi. Vuonna 2012 päädyin terveysasematyöhön Espooseen ja siitä eteenpäin urani jatkuikin terveysaseman vastaanottopalveluissa, ensin Espoossa ja sitten Nurmijärvellä. Seksuaalineuvojaopinnot kutsuivat 2014 ja seksuaaliterveyden edistäminen ja gynekologia alkoivat näyttäytyä enemmän osana työnkuvaani. Kollegoilta ja lääkäreiltä sain aina kannustusta viedä osa-aluetta eteenpäin perusterveydenhuollon palveluissa ja sainkin toimia usein konsultoitavana henkilönä lääkäreille seksuaaliongelmaisten potilaiden kohdalla. 


Opinnot jatkuu

2019 aloitin kliinisen asiantuntijuuden opinnot, suuntautumisena digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut ja samalla täydensin osaamistani seksuaalikasvattaja opinnoilla. Osaamistani en kokenut kuitenkaan pääseväni hyödyntämään silloisessa työssäni, joten kuin tilauksesta, tiedusteltiin olisiko joku kiinnostunut monialaisesta työllistymistä edistävästä palvelusta ja siellä terveydenhuollon ammattilaisena toimimisesta.  Tartuin tilaisuuteen ja pääsin rakentamaan täysin uutta työnkuvaa esihenkilön ja kollegan kanssa ja sain pitää myös terveyden edistämiseen liittyviä teams luentoja nuorille asiakkaille. 


Sattumalta 2021 keväällä silmään osui ehkäisyneuvolaan haussa oleva sijaisuus. Olin jo vuosia haaveillut ehkäisyneuvolatyöstä, johon aikaisemmin en ollut päässyt, koska tutkintoni on väärä. Laitoin hakemuksen ja sainkin hyvin pian soiton haastatteluun ja paikka oli minun! 


Tääl mä oon ja tänne mä jään!

Sijaisuus muuttui vakinaistetuksi ja tänäkin päivänä olen samassa paikassa töissä. Työssäni saan hyödyntää niin seksologian osaamistani sekä ylempää tutkintoa, vaikka olenkin “vain” sairaanhoitaja nimikkeellä. Olen yksikössämmekin siinä mielessä poikkeava tyyppi, koska muilla on kätilö/terveydenhoitaja koulutus. Saan toimia paljon kehittämistehtävissä, terveyden edistämisen tapahtumissa perustyön lisäksi, joka sisältää Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämistä ja hoito kuukautisten alkamisesta, niiden loppumiseen sekä raskaudenkeskeytykset ja lapsettomuuden alkuselvitykset mukaan lukien. 


Tällä hetkellä aikaani vie paljon rakas lajini judo, jossa valmennan nuoria ja sisällytän valmennukseen laajaa terveyskasvatusta. Parasta onkin se, että saan kohdata ja olla tukena minua tarvitseville nuorille sekä töissä että vapaa-aikana. 


Kaiken kaikkiaan työurani on ollut jo tähän mennessä vaiherikasta ja välillä tuntenut olevani hukassa, mutta valinta vuoden 2023 Kliiniseksi asiantuntijaksi valinta oli kyllä urani huippukohtia. Erityisesti mieltäni lämmitti ex-kollegan onnitteluviesti julkistuksen jälkeen “Viimein sait ansaitsemaasi kunniaa osaamisestasi!”. Kiitos kaikille minua äänestäneille, ette arvaa kuinka iso vaikutus sillä on ollut! 


Jenni Nurmi

Sairaanhoitaja YAMK, Auktorisoituseksuaalineuvoja

Seksuaalikasvattaja

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ehkäisyneuvolat







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveysaseman sairaanhoitajasta projektipäälliköksi, Suvi Björkqvist

Vuoden 2022 kliininen asiantuntija, Heli Karhinen

Tohtoriksi YAMK koulutuksen jälkeen