Kiinnostaisiko sinua omien taitojen kehittäminen, kokemusten karttuminen ja verkostojen luominen?

Kiinnostaisiko sinua omien taitojen kehittäminen, kokemusten karttuminen ja verkostojen luominen? 
Jos vastasit kyllä, niin hallitustyöskentely antaa sinulle näitä kaikkia. Vaikuttamisen ja yhteisen hyvän tekemisen lisäksi yhdistystoiminta kehittää monipuolisesti vuorovaikutus- ja työelämätaitoja. Ja mikä parasta – tätä kaikkea ei tarvitse tehdä yksin! 

Lue KLIAS ry:n nykyisen hallituksen jäsenten (2020-22) ajatuksia, mitä yhdistystoiminta on meille tarjonnut. 

Työelämätaitoja vahvistamassa 

Jokainen meistä on osallistunut kokouksiin ja neuvotteluihin. Oli kyse osastokokouksesta, verkostoneuvottelusta tai muusta vastaavasta, on tärkeä taitoa osata hyvät kokouskäytännöt. Yhdistystoiminta antaa selkeän rungon kokouksen kulkuun ja kokousmateriaalien laadintaan. 

Kokoustaitojen lisäksi hallitustyöskentely on opettanut vuorovaikutusosaamista ja ryhmätyöskentelytaitoja erityisesti sähköisissä kokousympäristöissä toimimiseen. Myös henkilökohtaiset ammatilliset verkostot ovat vahvistuneet ja uusia työmahdollisuuksiakin on tarjoutunut hallitustyöskentelyn kautta. Hallituksen jäsenenä voi työssään hyödyntää verkoston osaamista ympäri Suomen, koska asiantuntijat ovat helposti tavoitettavissa. 

Yhdistyslaki turvaa toimintaa ja edellyttää taloussuunnittelua, sekä raportointia. Hallitus suunnittelee ja laatii vuosittain yhdistykselle budjetin, seuraa budjetin toteutumista ja vahvistaa tilinpäätöksen tilikauden päätteeksi. Samanlaista talousosaamista kliininen asiantuntija tarvitsee omassa työssään, mikäli työnkuvaan kuuluu budjettivastuu. Hallitustyöskentelyssä voi oppia talousosaamista, taitoa, jota ei juurikaan terveydenhuollon koulutuksissa opeteta. 

Yhdistystoimintaan kuuluu erilaisten tapahtumien järjestäminen muun muassa ammattikorkeakoulujen kanssa. Kaikki yhdistyksen hallituksen jäsenet ovat osallistuneen kouluvierailuihin, joiden tarkoituksena on ollut esitellä yhdistystä kliiniseksi asiantuntijaksi opiskeleville. Ennen koronapandemiaa toteutimme kouluvierailuja paikan päällä kouluilla. On ollut mielenkiintoisena käydä aistimassa opiskeluilmapiiriä kliiniseksi asiantuntijoiksi opiskelevien keskuudessa ja tutustua uusiin tuleviin kollegoihin. Koronapandemian alkaessa siirryimme pitämään online -kouluvierailuja, joiden myötä oma osaaminen sähköisissä kokousympäristöissä on vahvistunut. Kouluvierailut ovat lisänneet omaa esiintymiskokemusta ja -varmuutta. 

Vahvuudet käyttöön 

Vaikka kaikki eivät pidä Excel-taulukoista ja pöytäkirjojen laatimisesta, on niistäkin taidoista työ- ja arkielämässä hyötyä. Kokeneemmat hallituksen jäsenet ovat kertoneet, että aina löytyy se ”joku” joka nauttii tästä roolista ja usein hän istuukin yhdistyksen rahakirstun päällä tai sihteerinä. Jokaiselle löytyy aina oma rooli ja tehtävä hallituksesta. Puheenjohtajistoon taas on usein valikoitunut henkilöitä, jotka tykkäävät maalata isolla pensselillä ja hallita kokonaisuuksia. Puheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan tehtävien lisäksi hallituksen sisällä voi olla monia erilaisia rooleja ja vastuualueita. 

Lisäksi KLIAS ry järjestää erilaisia koulutus- ja jäsentilaisuuksia ja tapahtumia on päässyt järjestämään erilaisissa tilanteissa ja erilaisille kohderyhmille. Verkostoitumisen vuoksi on tapahtumien järjestäminenkin ollut ketterää, koska aina joku meistä on tuntenut jonkun jostain. KLIAS ry:ssä on tällä hallituskaudelle toiminut esimerkiksi koulutus- ja viestintätyöryhmät. Koulutustyöryhmä on vastannut yhdistyksen koulutuksellisista tilaisuuksista ja yhteistyöstä koulutusta tarjoaviin organisaatioihin. Työryhmän jäsenet ovat päässeet toteuttamaan koulutussuunnitteluprosessia ideointivaiheesta koulutuspalautteiden arviointiin ja toiminnan kehittämiseen asti. Edellinen iso koulutustapahtuma oli seminaaripäivä Mikkelissä lokakuussa 2021, joka järjestettiin yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa. Koulutustyöryhmätyöskentely on vahvistanut työryhmässä toimineiden hallituksen jäsenten osaamista koulutuspäivien suunnittelusta,- toteutuksesta- ja arvioinnista. 

Yhteistyötaitojen merkitystä ei saa unohtaa, sillä koulutustapahtumien organisointi vaatii lukuisia yhteydenottoja ja neuvottelutaitoja monien sidosryhmien kanssa. Tällaista osaamista kliininen asiantuntija tarvitsee esimerkiksi koulutussuunnittelijan työnkuvassa. Viestintätyöryhmä vastaa yhdistyksen viestinnästä. Viestinnällä yhdistys tekee näkyväksi tavoitteitaan, toimintaansa, tuotteitaan ja palveluitaan, päätöksiään ja niiden taustoja. Viestintätyöryhmän jäsenenä pääset päivittämään säännöllisesti sosiaalisessa mediassa yhdistyksen tapahtumista ja toiminnasta sekä ylläpitämään yhdistyksen kotisivuja.

Yhdessä enemmän 

Nykyisen hallituksen jäsenistä kaikki työskentelevät hyvin erilaisissa työtehtävissä ympäri Suomen. On ollut suuri rikkaus kuulla kuulumisia ja ajankohtaisia asioita hyvin laajalta kentältä niin terveydenhuoltopalveluista kuin terveydenhuollon koulutuksenkin parista. Hallitustyöskentelyn ohessa on tutustunut uusiin ihmisiin ja oma ammatillinen verkosto on laajentunut. Samalla on päässyt työskentelemään yhdistyksen yhteistyökumppaneiden kanssa ja heidät on voinut lisätä myös omaan LinkedIn -verkostoon. Näin on pysynyt hyvin ajantasalla, mitä Suomessa tapahtuu muun muassa SOTE-uudistuksen kentällä. 

Parasta hallitustyöskentelyssä on se, ettet ole yksin vaan asioita tehdään yhdessä. Toisia arvostetaan, kunnioitetaan ja kaikkien mielipide on tärkeä. Voit myös saada uusia ystäviä tai tuttavia hallitustyöskentelyn myötä. Opit monia elämässä tarvitsemia hyödyllisiä taitoja ikään kuin huomaamatta hallitustyöskentelyn lomassa ja kahden vuoden hallituskauden päätyttyä huomaat, että osaamisrepussasi on paljon uusia tai ainakin vahvistuneita taitoja. 

Keväällä koittava KLIAS ry:n vuosikokous on tilaisuus lähteä mukaan yhdistyksemme hallitukseen. Tule mukaan vaikuttamaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveysaseman sairaanhoitajasta projektipäälliköksi, Suvi Björqvist

Vuoden 2022 kliininen asiantuntija, Heli Karhinen

Tohtoriksi YAMK koulutuksen jälkeen