Niina Linervon urapolku

Niina Linervo valittiin vuoden 2019 kliiniseksi asiantuntijaksi. Niina on YAMK klias opintojensa aikana kehittänyt etävastaanottotoimintaa Vaara-Karjalan alueella. Nykyisessä työssään palvelusuunnittelijana hän on kehittänyt yhteisasiakkaiden asiakasohjausta ja hyödyntää koulutuksen tuomaa osaamista täydellä teholla.

Näin Niina kertoo omasta urapolustaan:


Sain pyynnön kirjoittaa blogiin yhden sen ensimmäisistä blogiteksteistä lokakuussa yhdistyksen järjestämässä työnhakuvalmennuksessa ja iltajuhlassa Tampereella. Kyseisessä iltajuhlassa sain myös hienon kunnianosoituksen tulla valituksi vuoden 2019 kliiniseksi asiantuntijaksi, nöyrin kiitokseni siitä! Urani kliinisenä asiantuntijana on vielä kovin lyhyt, mutta täytyy sanoa, että koulutukseen hakeutuminen ja sen tuomat mahdollisuudet olivat käänteen tekeviä urallani. 
Olen 37-vuotias kahden lapsen äiti, kotoisin Joensuusta, jossa edelleen myös asun. Valmistuin sairaanhoitajaksi 2005 ja työskentelin varahenkilöstössä lähes koko sairaanhoitajaurani ajan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa vaihtuvilla osastoilla. Tällä hetkellä työskentelen edelleen samassa organisaatiossa, joka on tässä välillä muuttunut Siun soteksi ja kattaa julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 14 kunnan alueella.
Olen valmistunut kliiniseksi asiantuntijaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta 2018. Opinnäytetyöni tein kollegani Jonna Konttisen kanssa, aiheena oli Etävastaanoton kehittäminen Pohjois-Karjalan Vaarakunnissa. 
Valmistumiseni jälkeen neuvottelin itselleni kehittämistehtävän rekrytoinnin puhelinpalvelun kehittämiseksi. Työtä tein alle normaalin (sairaanhoitajan palkkatason), mutta halusin tehdä työtä saadakseni kokemusta sekä näyttöä osaamisestani. Samalla pääsin verkostoitumaan muiden asiantuntijoiden sekä työnantajien kanssa. 
Olin päättänyt saada asiantuntijan työtä ja kävin tapaamassa sekä esittäytymässä useisiin organisaatiomme avainhenkilöihin, jotka ovat tietoisia tuloillaan olevista proekteista ja muista asiantuntijatehtävistä.
Sinnikäs työ palkitaan ja minulle tarjottiin mahdollisuutta aloittaa paljon sote-palveluita tarvitsevien asiakkaiden hoidon suunnittelu ja koordinointi sekä alkaa pilotoimaan sitä käytännössä Siun Soten suurimmalla terveysasemalla. Ensimmäisen vuoden työskentelin asiakasohjaajana, jonka toimenkuvan sain itse luoda samalla kun tein työtä. Puolet työajasta meni tiedonhankintaan, toimintamallien luomiseen, prosessikaavioiden luomiseen sekä ohjeistuksien tekemiseen sekä asian kouluttamiseen. Toinen puoli ajasta jäi asiakkaiden asioiden hoitoon sekä sen struktuurin luomiseen, miten asiakasta hoidetaan laaja-alaisesti, kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti. 
 Kuluvana vuonna oma nimikkeeni muuttui palvelusuunnittelijaksi ja sain rekrytoida meille kolme asiakasohjaajaa ja olen päässyt ohjaamaan heidän toimintaansa. Toimintaa on tässä vuoden aikana saatu laajennettua ja tarkoitus on koko ajan laajentaa lisää tulevan ja tulevien vuosien aikana. Esiintyminen ja puhujatehtävät ovat lisääntyneet toimenkuvassani, kesällä julkaisimme videon, jossa pääsin kertomaan yhteisasiakastoiminnasta ja urani tämän hetken merkittävämpänä tapahtumana on ollut puhujaksi pääsy marraskuussa THL:n, STM:n ja Kuntaliiton Integraatiofoorumi 2019:lle. Integraatiofoorumilla esiintyminen herätti laajalti kiinnostusta asiaan eri sairaanhoitopiirien alueilta, benchmarking- ja vierailupyyntöjä sekä pyyntöjä ohjata toimintaa alkuun on tippunut sähköpostiin tasaiseen tahtiin. 
Työni painotuksen muuttumisesta huolimatta, pyrin pysymään kiinni asiakastyössä ja erityisesti pilotoimaan uusia yhteistyökuvioita itse. Kehittäjänä ajattelen, että toiminnan kehittämiseksi täytyy ehdottomasti ymmärtää mitä työ kentällä konkreettisesti on, olenkin jalkautunut mm. aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajan, päivystyksen triagehoitajan, palotarkastajan kuin pelastuslaitoksen yhden hoitajan yksikön mukaan. Työntekijöiltä kentältä ne parhaat kehitysideat tulevat, mutta niin valitettavan harvoin päätyvät niiden tietoon, jotka asioista päättävät tai jos päätyvät niin hieman puutteellisesti valmisteltuina.
Työssäni mielettömän hienoa on ollut päästä työskentelemään yhteistyössä kaikkien toimialueiden ja niiden osaajien kanssa, päästä luomaan yhteistyön tekemisen malleja. Melkoisen onnekas olen ollut, kun olen saanut työskennellä koko tämän työni ajan Siun sotessa hallintoylilääkärinä työskentelevän Petri Kivisen ohjauksessa, joka on kansainvälisestikin tunnettu integroitujen sote-palveluiden ja tiedolla johtamisen asiantuntija. Ilman Petrin osaamista ja tukea tämän toiminnan käyntiin saaminen ei olisi onnistunut. Sanotaanko, että muutaman kerran on tässä tullut mietittyä mihin sitä on mukaan lupautunut, epäiltyä osaako sitä, mutta kaikesta on selvitty ja hyvin on mennyt. Taustatyötä ja perehtymistä asiat on vaatineet, mutta kun muistaa, että aina on joku, jolta kysyä neuvoa niin pärjää hyvin, ihmiset auttavat mielellään. 



Kliininen asiantuntija moninaisissa tehtävissään: pelastuslaitoksella, päivystyksessä,
Oma Maa-elokuvan kuvauksissa, edustustehtävissä, videon kuvauksissa ja THL:llä puhujana.


Niinan vinkit uralla etenemiseen ja työnhakuun:


1. Hanki työnäytteitä! Alkuun ja ehkä pidempäänkin saatat joutua tinkimään palkkatasosta,

varaudu siihen.
2. Käy esittäytymässä avainhenkilöille. Pyydä audienssi ja kerro osaamisestasi
- toista tarvittaessa kierrosta useasti.
3. Puhu joka paikassa ja eri yhteyksissä koulutuksestasi, osaamisestasi ja mitä haluaisit
tehdä työksesi. Tutun tuttuja on paljon ja piirit ovat yllättävän pienet, joku tuntee aina jonkun!
4. Vakuuta kaikki siitä, että olet hyvä ja joustava tyyppi. Jos joku sinua suosittelee ystävälleen
hyvänä tyyppinä, siitä on paljon hyötyä.
5. Hakiessasi töitä, erotu jollain massasta. Suosittelen esittelyvideon tekemistä, vaikka lyhyenkin
pätkän, mutta näyttääksesi, että olet panostanut. Soita ja kysy haettavasta tehtävästä, jäät
paremmin mieleen, suunnittele soiton sisältö etukäteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveysaseman sairaanhoitajasta projektipäälliköksi, Suvi Björqvist

Vuoden 2022 kliininen asiantuntija, Heli Karhinen

Tohtoriksi YAMK koulutuksen jälkeen